Angst

Ubehag og undgåelse?

Oplever du angst i din hverdag der hæmmer dig i at leve livet som du gerne vil? 

De fleste kender til at angst i deres hverdag, da det er en naturlig reaktion på noget der opfattes som farligt. Men når vi gentagne gange reagerer med angst i situationer der ikke er farlige for os, kan det løbe løbsk og betyde at vi stopper med at gøre de ting som vi plejer at kunne, og undgår situationer der opleves ubehagelige.  

Angst kan opstå på baggrund af en dårlig oplevelse eller traumatisk hændelse, men kan også opstå uden at man umiddelbart kender årsagen.

Oplever du?

  • Panikanfald? Du oplever måske at have haft et eller flere panikanfald, hvor kroppen reagerer voldsomt og du bliver bekymret for at være ved at få et hjerteanfald. 
  • Undgåelse af ubehagelige situationer, men som objektivt ikke er farlige for dig? Det kan være at du er blevet undgående ift. at handle eller andet som ikke plejede være problematisk for dig.  
  • Problemer med søvn? Du ligger måske med tankemylder, hvor tanker om, hvad andre mon tænker om dig fylder eller bekymringer for fremtiden. 
  • Angst for at andre vil tænke negativt og dømmende om dig? Du oplever måske at være bange for at gøre opmærksom på dig selv i sociale sammenhænge som fx at rødme, tale offentligt eller tage offentligt transport. 
  • Angst for at lade andre komme tæt på følelsesmæssigt eller fysisk? Du oplever måske undgåelse af dating eller oplever at det er forbundet med stort ubehag at lade andre komme tæt på. Du har måske oplevet forældre der var afvisende eller hvor relationen var vanskelig. 
  • Angst i situationer der er præget af at skulle præstere? Du oplever måske eksamensangst, hvor du frygter at klappen går ned og allerede inden du går til eksamen mærker angsten i kroppen. Det kan fx være kvalme, diarre, svimmelhed, hjertebanken, sveden eller rysten. 

 

Psykolog Iben Mølsted Bach

93 93 97 80 – psykologmoelstedbach@protonmail.com